Koľko toho viete o topánkach? Typy a slovná zásoba, ktorú stojí za to poznať.

Stojí za to vybrať kožené topánky.
22 listopada 2021
Funtasma.
5 grudnia 2021

Točí sa vám pri cudzo znejúcich názvoch obuvi a jej komponentov hlava? Neviete, ako odborne popísať elegantné topánky na šnurovanie, topánky na platforme či čižmy nad kolená? Nižšie nájdete mnoho cenných rád, vďaka ktorým bude hľadanie vašich vysnívaných topánok čistým pôžitkom a komunikácia s predajcom v predajni obuvi – vrátane vyhľadávania v internetových obchodoch – bude jednoduchšia!

Začnime pätami

Pri určovaní obľúbeného modelu topánok sa väčšina z nás najskôr zameria na pätu. Od toho závisí naše pohodlie, ale aj vzhľad celej postavy. Naša ponuka obuvi zahŕňa širokú škálu možností, vrátane:

Príspevok charakterizovaný širšou a jednoduchou formou. Najčastejšie sa vyskytuje v lodičkách alebo balerínkach, poskytuje pohodlie a stabilitu pri nosení.
Ihličkový podpätok je podpätok, ktorý asi netreba predstavovať. Rôzne výškové varianty dokonale ladia s lodičkami, čižmami a mnohými ďalšími modelmi obuvi. Nenosia sa ľahko, no s trochou cviku sa môžu stať vašimi obľúbenými. Vďaka nim sa silueta stáva štíhlejšou a styling sexi. V topánkach je veľa vysokých opätkov, pretože ich jednoducho milujeme!
Klin je podpätok s charakteristickou hrubšou podrážkou vzadu, najčastejšie sa smerom dopredu zužujúcou, vďaka čomu je chôdza pohodlná a bezpečná – najčastejšie dopĺňa sandále, ale dobre sa hodí aj k iným druhom obuvi.
Kačací podpätok je veľmi nízky – pripomína malý ihličkový a pri chôdzi je takmer nepostrehnuteľný. Často sa kombinuje so sandálmi alebo lodičkami.
Francúzsky opätok je nízky, zužujúci sa variant, ktorý najčastejšie zdobí topánky v retro štýle.
Vojenský opätok je nízky model s ostrými tvarmi a ako už názov napovedá, charakterizuje obuv vojenského štýlu.
Kubánsky opätok je nízky a široký variant, zakrivený smerom dozadu a plochý vpredu. Najčastejšie ho vídame nosiť Oxford topánky.
Okrem vyššie uvedených modelov opätkov tu nájdeme aj španielske, hranaté, bulvárové, ploché, kontinentálne, holandské, Louis XV či zakrivené opätky.

Rozmanitosť vo svete topánok – najobľúbenejšie typy topánok

Rozmanitosť topánok sťažuje pochopenie ich mien. Na pultoch predajní však nájdete širokú škálu variantov na každé ročné obdobie a príležitosť. V lete môžeme nosiť sandále, šľapky a balerínky. Medzi sandálmi môžeme rozlíšiť klasické sandále, zapínané na remienky alebo remienky, modely na vysokom opätku, platforme alebo klinu. Do tejto kategórie budú zaradené aj dreváky, šľapky a šľapky, ale aj gladiátorské topánky, ktorých dizajn šnurovania pripomína obuv starých gladiátorov.

Medzi balerínkami charakterizovanými plochou podrážkou, komfortom používania a výrazným strihom v zvršku nájdeme klasické varianty, s odhalenými špičkami, so zapínaním, so zvrškom aj mäkké. Podobným modelom slip-on obuvi sú lordi, ktoré majú elegantný tvar a zvršok v tvare podkovy. Mladistvou verziou plochej obuvi a la Lords budú aj creepers, ktoré sa vyznačujú zvýšenou podrážkou, často ponúkajú originálne zapínanie či viazanie – každý si v našej kolekcii nájde niečo zaujímavé v tomto štýle.

Na jeseň, na jar a v zime v našich šatníkoch dominujú mokasíny, oxfordky, slip-on topánky atď. Patria sem aj džezovky, teda šnurovacie topánky s plochou podrážkou v elegantnom štýle. Čižmy a čižmy sú tiež mimoriadne pohodlné. Prvé z nich sú členkové topánky, ploché aj vysoké podpätky. Čižmy sú modely obuvi s vysokým zvrškom, dostupné so všetkými typmi opätkov, vo verziách nad kolená, ako čižmy nad kolená (so širokým, veľmi vysokým zvrškom, často aj so zaväzovaním) alebo vypasované kolená. vysoké čižmy. Medzi ploché topánky možno rozlíšiť aj členkové topánky, teda topánky na šnúrky alebo zapínané na zips, siahajúce až po členok, alebo ich varianty bez zapínania – tzv. Chelsea čižmy. Samozrejme nemôžeme zabudnúť ani na športové modely ako tenisky, sneakers či tenisky, ktoré sú momentálne dostupné nielen v plochých verziách, ale aj s klinmi, platformami a v jedinečných variáciách.

Mená, ktoré stojí za to poznať

K obuvníckemu slangu patrí aj množstvo zaujímavých mien, ktoré sa oplatí bližšie spoznať. Medzi ne patria okrem iného:

Peep toe, teda topánky s výrezom na palec alebo prsty;
Otvorená špička označuje obuv s väčším otvorom pre všetky prsty;
T-strap alebo V-strap, t. j. viazanie v tvare T alebo V, ktoré sa objavuje na prednej časti obuvi;
Anglet, teda koniec šnúrky z korálky;
Ankle strap je inými slovami viazanie okolo členku.
Obuv je nepochybne dôležitým prvkom šatníka každého človeka, takže poznať jej typy, nomenklatúru a použitie každého druhu je tajomstvom úspešného a dôsledného stylingu. Máte svoje obľúbené a typy obuvi, bez ktorých sa nezaobídete? Ak áno, pozývame vás do našich krásnych kolekcií, medzi ktorými každý nájde mnoho lákavých ponúk!


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /bootky.sk/blog/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 286
bootky