Hypersexualita, čo to je?

Darčeky ku dňu žien.
6 marca 2022
Tréning všímavosti.
10 września 2023

Ako už názov napovedá, porucha zvaná hypersexualita súvisí s nadmerne zvýšeným libidom u žien alebo mužov. Dalo by sa povedať nymfománia, ale nie úplne. Ide o stratu kontroly nad vlastným správaním, vzrušením a fantáziami, ako aj o sex bez emócií, ktorého cieľom je regulovať náladu chorého človeka.

Hypersexualita – príznaky

Príznakov závislosti je pomerne veľa. Čo by nás malo znepokojovať, je nadmerná potreba sexu a neschopnosť potlačiť tento pud. Takíto ľudia, často manželia alebo partneri, nemajú vždy možnosť uspokojiť sa so svojím manželom alebo priateľom. Potom vstupujú do riskantných, krátkodobých vzťahov s inými mužmi, len aby uspokojili svoje fyzické potreby. Zvyčajne sú bez akýchkoľvek citov alebo pripútanosti k partnerovi. Smutné na tom je, že potom je styk objektívny a nemá pre daného človeka žiadnu hodnotu okrem uspokojenia túžob. Stojí za zmienku, že to nie je to isté ako sexaholizmus, pretože ide o závislosť na sexe a hypersexualita je narušený prístup k potrebám.

Hypersexualita – závislosť.

Hypersexuálni ľudia, aj keď sa uspokoja, ich spokojnosť so sexom je veľmi krátka. Preto musia zvýšiť frekvenciu pohlavného styku alebo nadmerne masturbovať pomocou pornografie, erotických webových stránok a diskusných miestností. Žiaľ, toto ochorenie často znemožňuje vytvorenie blízkeho a trvalého vzťahu a väzby s opačným pohlavím. To všetko je spojené so zvýšeným rizikom nákazy pohlavnými chorobami aj pri používaní kondómov. Akýkoľvek príležitostný sex môže skončiť nechcenou infekciou intímnych partií. Medzi ďalšie komplikácie patrí nechcené tehotenstvo a zmeny osobnosti. Samozrejme, existujú závislosti, pretože to často vyzerá ako únik z našich problémov. Aj finančné problémy, ak si musíme zaplatiť nejaké sexuálne služby.

Hypersexualita – príčiny.

Príčiny hypersexuality sa delia najmä na dve: duševné a organické. Organické súvisia s chorobami nášho tela a mozgu, ktoré ovplyvňujú naše hormóny, čo narúša napríklad sexuálnu príťažlivosť alebo libido. Uvažujme hyperandrogenizmus je ochorenie, ktoré spôsobuje nadmerný rast vlasov v dôsledku zvýšeného množstva mužských hormónov u žien aj mužov. Ženy vraj potom majú väčšinou zvýšené množstvo testosterónu a v dôsledku toho aj zvýšené libido. Užívanie liekov na niektoré choroby môže tiež zvýšiť libido.

Duševnými príčinami sú najmä choroby na tomto základe. Môže ísť o bipolárnu poruchu, pocit nízkej sebahodnoty, pričom to, že s nami chce mať muž sex, zvyšuje našu hodnotu. Príčiny možno nájsť aj v ranom detstve a po traume.

Hypersexualita – liečba.

Našťastie v súčasnosti existujú formy liečby pre ľudí s poruchami, napríklad všetky druhy terapií

– psychodynamický,

-skupinová (Takáto terapia dáva chorému možnosť naučiť sa zvládať problém od ľudí, ktorí zápasia s podobným správaním. Okrem toho si pacient rozvíja medziľudské zručnosti.)

-kognitívno-behaviorálna (Tento typ terapie pomôže chorému v prvom rade kontrolovať strach, úzkosť a stres. Pacient sa časom naučí rozpoznávať negatívne správanie a meniť ho na dobré a pozitívne)

-rodina (Odporúča sa najmä tým, ktorí zanedbali svoj rodinný život. Ak má hypersexuálny partner manželského partnera a deti, môže sa ukázať, že psychologickú pomoc bude potrebovať každý)

a samozrejme stretnutia s terapeutom, ktorý sa na túto oblasť špecializuje. Výber typu psychoterapie je mimoriadne dôležitý. Jeho cieľom je zistiť príčiny ochorenia a pomôcť pacientovi normálne fungovať a pochopiť jeho rizikové správanie a jeho motívy.

Sexuálne naplnenie je súčasťou ľudského zdravia. Sexuálna túžba a túžba zbaviť sa jej začnú byť problémom, ktorý prináša bolesť a frustráciu, keď sa stanú dôležitejšími ako iné potreby. Tento problém môže postihnúť niekoľko percent dospelých oboch pohlaví (štyrikrát častejšie mužov).


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /bootky.sk/blog/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 286
bootky